Kasık Fıtığı (inguinal herni)
Kasık bölgesinde, sağ veya sol tarafta, bazen her iki tarafta ortaya çıkan şişliklerdir. İki farklı alttipi vardır.
İndirekt inguinal herni: Karın zarından (periton) oluşan fıtık kesesi ve kese içindeki organlar, kasıktaki iç halkadan torbalara doğru uzantı yapar. Kasık fıtıkları içinde en çok görülenidir. Tüm inguinal hernilerin 2/3’si indirekt hernidir. Sağ tarafta daha sık rastlanır. Doğumsal veya edinsel olabilir. Doğumsal inguinal herniler anne karnındaki normal gelişimin son haftalarında kapanması gereken karın-testis yolunun açık kalmasına bağlı ortaya çıkar. Karın içi doku ve organların geçtiği halka dar olduğu için boğulma riski önem taşır.
Derin inguinal ringden (iç halka) çıkan fıtık dış halkayı aşarak aşağıya doğru uzanabilir. Bu yolla torbalara kadar inmesi halinde “Skrotal Herni” adını alır. Skrotal herniler bazen dev büyüklüğe ulaşabilirler. Bu durumda cerrahi tedavi zorlaştığı gibi ameliyat sonrası komplikasyon şansı da artar, ameliyat sırasındaki küçük damar yaralanmaları ve pıhtılaşmalar nedeniyle testislerin beslenmesi risk altına girebilir.
Anatomik olarak kasıktaki tüm fıtıkların tek bir alandan çıktıkları kabul edilir. Fruchaud’nun miyopektineal açıklığı denen bu alandan direkt ve indirekt inguinal herniler ve ayrıca femoral herniler oluşurlar.
Direkt inguinal herni: Bu fıtık tipinde, fıtıklaşma iç halka ile karın orta hattı arasındaki, Hesselbach üçgeni denilen zayıf bölgedendir. Doğumda mevcut değildir; sıklığı yaşla artar. Bir tür malzeme yaşlanması, metal yorgunluğu gibi düşünülebilir. Kasık iç duvarını oluşturan dokunun direngenlik, elastikiyet gibi özelliklerini kaybetmesi ile oluşur.
Direkt inguinal herniler iç halkadan değil onun karın orta hattına yakın tarafındaki Hesselbach üçgeni adı verilen bölgeden çıkarlar.
Direkt fıtıkların boğulma riski indirekt kasık fıtığına göre çok daha düşüktür, ancak bu tip fıtıklar da boğulabilmektedir.