Göbek fıtığı (umbilikal herni)
Karın içi organ ve dokularının göbek deliğinden veya çevresinden fıtıklaşmasıdır. Avrupa Fıtık Derneği tanımlamasına göre karın orta hattında, göbek, göbeğin 3 cm üst ve alt hizası arasındaki bölgeden olan fıtıklaşmalar bu tipe dahildir.
Göbek fıtıkları doğumsal olabildiği gibi sonradan da oluşabilir. Kadınlarda daha sık görülen bir fıtık tipidir. Zamanla çok fazla büyüyebilir.
Boğulma, yani fıtık kesesi içindeki barsağın fıtık boynunda sıkışması göbek fıtıklarında sık rastlanan bir komplikasyondur.
Burada sıkışan barsakların beslenmesi bozulursa, yani strangülasyon denen durum oluşursa ameliyat gerekir. Gecikme halinde barsak gangreni gelişebilir. Böyle bir tablo ameliyat sonrası komplikasyon tehlikesini arttırır, hayati tehlike oluşturur. Bu nedenle, göbek fıtığı tanısı alan bireylerin fazla vakit geçirmeden uygun koşullarda ameliyat olmaları önerilir.
Göbek fıtıkları onarıldıktan sonra yeni bir yırtılma ile tekrarlamaları halinde çok büyüyerek onarımı çok zor karın duvarı açıklıklarına dönüşebilirler. Bu nedenle göbek fıtıklarının ilk ameliyatı çok küçük olsalar bile özenle ve güvenilir ellerde yapılmalıdır.