Her hastalığın tedavisi, bireyin hastalığının farkına varmasıyla başlar.
Fıtık, karın duvarının farklı bölgelerinde yırtık ya da delik oluşması ve karın içi organlarının ve dokularının karın zarı tarafından oluşturulan bir kese içinde buradan dışarı doğru çıkıp deri altında belirginleşmesidir.
Bu durumu, iç balonlu otomobil lastiklerindeki patlaklara benzetmek mümkündür. Dış tabakada (karın duvarı) bir yırtık olması halinde iç balon bu yırtıktan dışarı doğru çıkacaktır. Bu zorlama zamanla deliğin daha fazla büyümesine yol açabilir.
Karın duvarının her bölgesinde fıtık gelişebilir. Ancak, fıtıkların büyük çoğunluğu kasıkta görülür. Daha önce geçirilen ameliyatların dikiş yerlerinde görülen fıtıklar da (ameliyat kesisi fıtığı = insizyonel herni = postoperatif fıtık) sık görülen ve ciddi sorun oluşturabilen bir hastalık türüdür.
Fıtığınız varsa, bunu o bölgede daha önce olmayan ve zaman zaman belirip kaybolan bir şişlik şeklinde hissedebilirsiniz.
Bu şişlik karıniçi basıncını arttıran öksürme, hapşırma, ıkınma, ağır kaldırma veya uzun süre ayakta durma gibi durumlarda belirginleşmektedir.
bazen fıtığın başlangıç aşamasında, henüz şişlik oluşmadan o bölgede, mesela kasıkta bir baskı ve rahatsızlık hissi şeklinde de fıtığınızı erken bir safhasında hissedebilirsiniz.
Kendinizde böyle bir değişiklik, bu tür bir rahatsızlık fark ettiğinizde…
Hastalıkların tedavisindeki ikinci aşama, bireyin hastalığı hakkında gerekli ve yeterli bilgiyi edinmesidir.
Bir hastalığın ne derece önemli olduğu, tedavisinin geciktirilmesi halinde ne gibi ek sorunlar (komplikasyonlar) doğurabileceği noktaları kadar, hangi tedavi yönteminin daha uygun, daha etkin ve daha konforlu olduğunun bilinmesi de büyük önem taşır.
Karın duvarı fıtıkları, omurga fıtıkları olan bel ve boyun fıtıklarından gerek oluş mekanizması ve gerekse tedavi açısından tamamen farklı bir hastalık grubudur.
Bel ve boyun fıtıklarını Beyin-Sinir Cerrahisi ve Fizik Tedavi uzmanları tedavi etmektedir. Bu tip fıtıklar fizik tedavi, ilaç protokolü ve egzersize sıklıkla yanıt veren hastalıklar olmasın karşılık karın duvarı fıtıklarının tek tedavisi ameliyattır. Fıtık tedavisinin tarihsel gelişimi içinde zaman zaman karşımıza çıkan fıtık bağları veya korseler, sorunun çözümüne katkıda bulunamadığı gibi sonraki cerrahi tedaviyi de bir ölçüde zorlaştırabilmektedir.
Bir karın duvarı fıtığınız varsa bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.
Fıtık ameliyatınızı Genel Cerrahi Uzmanı dışında hiçbir hekime yaptırmayınız.
Ameliyat gerekip gerekmediği ve hangi tip ameliyatın uygun olduğu konusunda spesifik olarak, özellikle fıtık cerrahisi ile uğraşan bir genel cerrahi uzmanına danışmanız çok yerinde olacaktır.
Zira günümüzde uygar dünyada fıtık cerrahisi ayrı ve önemli bir branş haline gelmiş olup fıtık ameliyatları deneyimli ellerde ve konuya hakim uzmanlar tarafından yapılırsa mükemmel sonuç alınabilmektedir.
Şunu akılda tutmak gerekir ki, ilk ameliyatın başarısız olduğu fıtık vakalrında sonraki ameliyatlar daha zorlaşacak ve başarı şansı giderek belirgin olarak düşecektir.
En iyi sonucu almak için ilk ameliyatınızı fıtık konusunda spesifik olarak çalışan bir cerraha olmanızı öneririz.
Unutmayınız:
- Her fıtık şişlik oluşturmayabilir!
- Her kasık ağrısı fıtığa bağlı değildir!
Teşhis
- Fıtık tanısı temelde hastanın öyküsü ve fizik muayene ile konur.
- Hastanın fıtığa uyan belirtiler tanımladığı ancak muayenede net fıtık saptanamayan olgularda bölgeninultrasonografik incelenmesine ihtiyaç duyulabilir.
- Sporculardaki kasık ağrılarının sporcu fıtığı açısından değerlendirilmesi için genellikle MR görüntülemesine başvurulur.
- İnsizyonel herni (ameliyat kesisi) fıtıklarında, karın duvarındaki açıklığın büyüklüğünü ve fıtık içeriğini en doğru değerlendirmek için bilgisayarlı tomografi de kullanılmaktadır.