Fıtık Ameliyatları
Karın duvarı fıtıklarının farklı tiplerinin ameliyatları cerrahi teknik açısından değişiklikler göstermekle birlikte onarımın temel ilkeleri birbirine benzerdir. Öncelikle fıtık kitlesi/kesesi bulunarak çıkmış olduğu açıklıktan, etraf yapışıklıklardan serbestleştirilerek içeriye, karın boşluğuna geri gönderilir. Bunun sonrasında da açıklığın güvenilir bir şekilde kapatılması, karın duvarındaki zayıf bölgenin güçlendirilmesi sağlanır.
Fıtık kesesinin ve içeriğinin karın boşluğu dışına çıktığı açıklık veya karın duvarındaki zayıflık iki şekilde onarılabilir. Biri, hastanın kendi dokularının birbirine dikilmesiyle yapılan doku-dikiş onarımlarıdır. Diğeri ise daha modern teknik olan yama ile güçlendirmedir.
Fıtık cerrahisinin ilk örnekleri olan doku-dikiş onarımları günümüzde giderek daha seyrek yapılmaktadır. Bu onarımlar belli fıtık tiplerinde vakanın özelliğine göre ve acil yapılmak zorunda kalınan ameliyatlarda tercih edilebilmektedir.
Yama ile yapılan onarımlar son yıllarda çok daha fazla yapılmaya başlanmıştır. Yama, açık veya kapalı (laparoskopik/endoskopik) ameliyatla yerleştirilebilir. Her iki yaklaşım da tüm fıtık tiplerinin onarımlarında kullanılabilir.
Ameliyatınızın Öncesinde
- Kalp, akciğer, böbrek ya da şeker hastalığınız varsa, ciddiyet derecesi ne olursa olsun mutlaka doktorunuza bilgi veriniz.
- Guatr veya diğer tiroid bezi hastalığınız varsa veya daha önce bu nedenle ameliyat olduysanız ya da tiroid hormonu kullanıyorsanız bu durumu doktorunuza iletiniz.
- Düzenli olarak kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuza açıklayınız; muayene için gelirken kutularını yanınızda getiriniz.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuza bilgi veriniz (aspirin türleri, bebek aspirini, kumadin, heparin, vb.). Bu ilaçların ameliyattan bir hafta önce kesilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde ameliyat sırasında ve sonrasında kanam riski mevcuttur.
- Daha önce geçirdiğiniz her tür ameliyat konusunda doktorunuza mümkün olduğunca tam bilgi veriniz. Elinizde varsa ameliyat raporlarınız ve epikrizlerinizi gösteriniz.
- Ameliyattan önceki gece akşam 8’den sonra yemek yemeyiniz, gece 12’den sonra su içmeyiniz ve diğer sıvıları almayınız.
- Düzenli kullandığınız hayati ilaçları doktorunuzun izni ile sabah çok az su ile alabilirsiniz. Bu konuyu doktorunuzla konuşarak karara bağlayınız.
Ameliyat gününüzü belirlerken tüm tetkiklerinizin tamamlandığından emin olunuz.
Doktorunuzla bu konuyu mutlaka sonuca bağlayınız.